Историята зад имената на Къщи за гости „Боженци“?

Къщи за гости "Боженци"

Всяка къща има своята история, която се „разказва“ векове наред. Всеки Гост посетил Боженци или отсядал някога в някоя от шестте къщи за гости, управлявани от МАИР „Боженци( Музей на архитектурно – исторически резерват Боженци) е бил част от тази история. Днес, ще ви разкажем интересните истории на къщите.

Този разказ е за историята, но и за личностите, станали част от събитията свързани с „Петко Кичуков“, „Иван Карадимитров“, „Иванца Бончева“, „Мария Савкова“ 19в. и „Мария Савекова“18в., и още нещо…

Приятно четене!

Личности, чийто имена носят нашите шест къщи успяват и днес да направят така, че да можем да се докоснем до тях.


Историята на къщата, построена с един наниз жълтици…

Къща за гости "Петко Кичуков"

„Петко Кичуков“ е построена през далечната 1923г, от тогавашния обущар – Петко Кючуков. Историята разказва, че това се е случило с „с един наниз жълтици“.

Къщата е на два етажа, като в миналото приземният етаж е бил каменен от трите си страни, а пък южната стена е била паянтова и с кирпичен

пълнеж. Зимникът е се е намирал от северната страна, с вход откъм двора. От южната страна се е намирала обущарска работилница, цялата остъклена и с много светлина. Вторият етаж на къщата е бил достъпен посредством каменна стълба, с излаз откъм улицата. Там са били разположени също коридори, три на брой стаи и една стая с мивка. Известно е, че две от помещенията са били свързани с двукрила врата. Въпреки, че е строена сравнително късно, тази къща е изцяло в синхрон с архитектурата на селото. Покривът й е с каменни плочи, широка стряха, а с тените са бели и обрамчени с дървени кантове.

Къща за гости „Петко Кичуков“ е обявена за недвижима културна ценност. Разполага с максимален капацитет до 6 човека, като на първия етаж има общо помещение с дневна с диван, оборудвана кухня, едно двойно легло и санитарно помещение. На втория етаж са разположени две двойни стаи, хол и санитарно помещение. Част от къщата, както и от останалите наши къщи е просторният двор, а през топлите месеци има налични градински мебели.


Споделете:

Още публикации

Къща за гости "Иван Карадимитров"

Къща за гости „Мария Савекова“ XVIII век

Къща за гости „Мария Савекова“ XVIII век

Къща за Гости „Цана Михова“

Къща за гости „Иванца Бончева“

Къща за гости „Петко Кичуков“

Празнични пакетни предложения

Празнични дни в Боженци

Уважаеми Гости, моля имайте предвид, че за посочените периоди е възможно настаняване само в цяла къща.