Историята зад имената на Къщи за гости „Боженци“?

Къщи за гости "Боженци"

Боженци преди и по време на реставрацията

След Освобождението, търговията и занаятите в Боженци замират и настъпва миграция на жителите към гр.Габрово и други градове. Прекъснато е историческото развитие на селището, но са запазени няколко обществени сгради, като църквата, построена през 1840г, килийното училище от 1841г., Старото школо, построено през 1872г. от Уста Генчо Кънев. Също и Ново Школо от 1930г, както и старата община от 19век, която е първата сграда в българско село, строена за община.

През 1962г., комисия от специалисти, извършващи проучвания и наблюдение, се събира и в резлутат на проведена дискусия, на 01.11.1962г., е взето решение с. Боженците да бъде обявено за архитектурно-исторически резерват. Още преди официалното обявяване на това решение, започват реставрационни работи по някои от къщите – Дончо Попа, Гана Кадиева и Старото кафене. Определени за реставриране са 71 къщи и обществени сгради.

На 28.01.1964г., Държавният комитет по строителство и архитектура издава решение №155, в което се посочва, че Боженци е единственото село, запазило цялостно характера си от Възрожденската епоха, съхранило много ценни етнографски и архитектурни паметници, както и градоустройствени ансамбли.

На 06.09.1964г., от чардака на Къща – музей „Баба Райна“ е открит Архитектурно-исторически резерват „Боженци“.

Споделете:

Още публикации

Къща за гости "Иван Карадимитров"

Къща за гости „Мария Савекова“ XVIII век

Къща за гости „Мария Савекова“ XVIII век

Къща за Гости „Цана Михова“

Къща за гости „Иванца Бончева“

Къща за гости „Петко Кичуков“

Празнични пакетни предложения

Празнични дни в Боженци

Уважаеми Гости, моля имайте предвид, че за посочените периоди е възможно настаняване само в цяла къща.