Историята зад имената на Къщи за гости „Боженци“?

Къщи за гости "Боженци"

Историята на къщата в червено…

Къща „Иванца Бончева“ е изградена на мястото на самосрутила се жилищна сграда и не е обявявана за недвижима културна ценност.
Къщата е строена за

творческа и почивна база на Окръжен комитет на БКП – Габрово в началото на 80-те години на 20 век. Конструкцията е масивна – стоманобетонови колони, греди и плочи и тухлени зидове. Покривът е дървен, четирискатен, покрит с каменни плочи.
През последните 10 години е извършен основен ремонт на кухнята и на санитарните възли. Частично ремонтиран е покривът, пребоядисани са вътрешните и външните мазилки, импрегнирани са видимите дървени елементи. Осъвременени са частично и основните инсталации.

Историята на двете къщи закупени на търг…

Къща за гости „Мария Савекова“ 19 век и Къща за гости „Мария Савекова“ 18 век, са принадлежали на двама братя, които в последствие задлъжняват и така двете къщи биват закупени от Мария Савекова на търг.

Строена в началото на 19 век, къщата е малка и кокетна постройка, с останки от талпен строеж в горния етаж, Къща „Мария Савекова“ 19 век е много типичен пример на боженска къща от Ранното Възраждане.Последвайте ни в социалните медии и споделяйте снимки от посещенията си при НАС!


Споделете:

Още публикации

Къща за гости "Иван Карадимитров"

Къща за гости „Мария Савекова“ XVIII век

Къща за гости „Мария Савекова“ XVIII век

Къща за Гости „Цана Михова“

Къща за гости „Иванца Бончева“

Къща за гости „Петко Кичуков“

Празнични пакетни предложения

Празнични дни в Боженци

Уважаеми Гости, моля имайте предвид, че за посочените периоди е възможно настаняване само в цяла къща.